Takie placuszki to doskonały pomysł na banany, które za długo leżały i nie wyglądają na tyle apetycznie, żeby je zjeść. Placuszki są bardzo delikatne, dlatego idealnie najadają się również dla dzieci zarówno na ciepło, jak i na zimno.
3 dojrzałe banany
2 jajka
1 łyżka cukru
waniliowego domowego
2 łyżki naturalnego
kakao
2 łyżki otrębów
owsianych
1 łyżka proszku do
pieczenia
50 ml śmietanki UHT
około 1/2 szklanki
mąki (aby wyszło dość gęste ciasto)
świeża mięta
Banany rozgniatamy
tłuczkiem do ziemniaków – możemy rozgnieść je na gładko lub zostawić małe
kawałki wg upodobań. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby powstało
gładkie ciasto. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy z żurawina
w żelu oraz listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz