sobota, 11 lipca 2015

Racuszki bananowe z kakao i otrębami owsianymi


Takie placuszki to doskonały pomysł na banany, które za długo leżały i nie wyglądają na tyle apetycznie, żeby je zjeść. Placuszki są bardzo delikatne, dlatego idealnie najadają się również dla dzieci zarówno na ciepło, jak i na zimno.


3 dojrzałe banany
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego domowego
2 łyżki naturalnego kakao
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka proszku do pieczenia
50 ml śmietanki UHT
około 1/2 szklanki mąki (aby wyszło dość gęste ciasto)
świeża mięta


Banany rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków – możemy rozgnieść je na gładko lub zostawić małe kawałki wg upodobań. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby powstało gładkie ciasto. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy z żurawina w żelu oraz listkami świeżej mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz