sobota, 25 lipca 2015

Kajzerka z kotletem drobiowym w panierce kukurydziano-jaglanej i sosem serowym chili


Zrobiłam taką kanapkę mężowi do pracy, bo zostały mi kotlety z obiadu, które chciałam wykorzystać i... teraz muszę smażyć specjalnie kotlety do tych kanapek, bo strasznie mu smakowały!


Na 1 porcję:
1 kajzerka
1 plaster sera typu tost
1 kotlet drobiowy w panierce:
pierś z kurczaka
jajko
panierka kukurydziana
płatki jaglane
przyprawa uniwersalna naturalna
olej rzepakowy do smażenia
4 plasterki ogórka konserwowego
rukola

Pierś drobiową dzielimy na 4 małe kotlety (kroimy w poprzek na pół oraz przecinamy na grubość robiąc 2 cieńsze kotlety). Mięso oprószamy przyprawą uniwersalna i nieco rozbijamy tłuczkiem. Następnie maczamy w rozkłóconym jajku i panierce powstałej ze zmieszania panierki kukurydzianej i płatków jaglanych w stosunku 2:1. Gotowe kotlety smażymy na złoto.

Kajzerkę przecinamy na pół. Na spodzie kładziemy plaster sera, kotlet drobiowy (może być ciepły lub zimny) i plasterki ogórka. Całość polewamy sosem serowym. Dodajemy rukolę i przykrywamy wierzchem bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz