Takie kiełbaski robiła moja mama. Zawsze bardzo mi smakowały.
1 kiełbasa podwawelska
1 cebula
1 listek bobkowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 szczypta soli
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 czubate łyżeczki ketchupu
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
kilka kropli tabasco (opcjonalnie, gdy chcemy mieć ostry sos)
Kiełbaski nacinamy, a cebulę kroimy w pół-plasterki i rozdzielamy
w palcach. Kiełbaski z cebulą i liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim
podsmażamy na oleju rzepakowym. Przyprawiamy solą do smaku. W wodzie rozrabiamy
mąkę. Następnie wlewamy na patelnię, dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje, cały czas
mieszając. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz