Może to i mało dietetyczne, ale co poradzę, że pyszne ;-)
4 kotlety schabowe
4 grube kromki swojskiego chleba
250 ml mleka
20 g mąki
20 g masła
4 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku i
smażymy z obu stron na złoty kolor. Kromki chleba opiekamy w tosterze
grillowym. W małym rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę.
Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku
sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Na każdej kromce chleba układamy jeden
kotlet wieprzowy, polewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego i posypujemy startym
żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło
z sałatka ze świeżych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz