piątek, 10 lipca 2015

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem


Może to i mało dietetyczne, ale co poradzę, że pyszne ;-)


4 kotlety schabowe
4 grube kromki swojskiego chleba
250 ml mleka
20 g mąki
20 g masła
4 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kromki chleba opiekamy w tosterze grillowym. W małym rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Na każdej kromce chleba układamy jeden kotlet wieprzowy, polewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z sałatka ze świeżych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz