piątek, 24 lipca 2015

Omlet z otrębami owsianymi


Chciałabym Was zachęcić do dodawania otrębów do omletów, placków, a nawet naleśników. Dodanie ich w względnie niedużych ilościach nie zmienia smaku potraw, ale nawet już ta ilość błonnika sprawia, że dania są zdrowsze. Pamiętajcie, że udowodniono, że błonnik w diecie zmniejsza ryzyko raka jelita!

Składniki na 3 omlety:

3 jajka
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1-2 czubate łyżki otrębów owsianych
2 szczypty soli

do przybrania omletów:
łosoś wędzony
pomidory suszone z oleju pokrojone w paseczki
rukola
ser biały


Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch misek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, otręby owsiane i mleka. Mieszamy. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Ciasto przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi "pić" olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali. Na gotowy omlet nakładamy ulubione dodatki – u mnie na wytrawnie łosoś, rukola, suszone pomidory i biały ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz