Chciałabym Was zachęcić do dodawania otrębów do omletów, placków, a nawet naleśników. Dodanie ich w względnie niedużych ilościach nie zmienia smaku potraw, ale nawet już ta ilość błonnika sprawia, że dania są zdrowsze. Pamiętajcie, że udowodniono, że błonnik w diecie zmniejsza ryzyko raka jelita!
Składniki na 3 omlety:
3 jajka
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1-2 czubate łyżki otrębów owsianych
2 szczypty soli
do przybrania omletów:
łosoś wędzony
pomidory suszone z oleju pokrojone w paseczki
rukola
ser biały
Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch misek. Tam gdzie jest
białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek
dodajemy mąkę, otręby owsiane i mleka. Mieszamy. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą
konsystencję ciasta naleśnikowego. Ciasto przelewamy do piany, a następnie
delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym
oleju. Omlet lubi "pić" olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni
należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali. Na gotowy omlet
nakładamy ulubione dodatki – u mnie na wytrawnie łosoś, rukola, suszone pomidory
i biały ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz