poniedziałek, 20 lipca 2015

Tarta francuska z kurkami i indykiem


Pyszna i prosta w wykonaniu tarta na bazie ciasta francuskiego. Jest bardzo sycąca, wiec jedna wystarczy dla całej rodziny :-) Kawałek możemy też zapakować do lunchbox'a i zabrać do pracy, bo na zimno smakuje równie dobrze.


1/2 arkusza ciasta francuskiego lub 1 okrągłe ciasto francuskie
3 jajka
100 ml śmietanki UHT
50 g startego żółtego sera (twardego, ja użyłam grana padano)
200 g kurek
1 cebula
400 g polędwicy z indyka
przyprawa uniwersalna naturalna
masło
sól
pieprz


Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wrzucamy oczyszczone kurki i chwilę podsmażamy dość dużym ogniu cały czas mieszając, aby kurki się podsmażyły, ale zostały chrupkie, a nie gumowate. W miseczce roztrzepujemy jajka i mieszamy je ze śmietaną oraz startym żółtym serem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Jeśli mamy czas to wsadzamy ciasto na 20 minut do zamrażalnika. Do środka formy wyłożonej ciastem wlewamy masę jajeczną. Następnie wrzucamy indyka i podsmażone kurki z cebulką. Rozkładamy równomiernie dodatki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st (termoobieg). Podajemy na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz