Pyszna i prosta w wykonaniu tarta na bazie ciasta francuskiego. Jest bardzo sycąca, wiec jedna wystarczy dla całej rodziny :-) Kawałek możemy też zapakować do lunchbox'a i zabrać do pracy, bo na zimno smakuje równie dobrze.
1/2 arkusza ciasta francuskiego lub 1 okrągłe ciasto
francuskie
3 jajka
100 ml śmietanki UHT
50 g startego żółtego sera (twardego, ja użyłam grana
padano)
200 g kurek
1 cebula
400 g polędwicy z indyka
przyprawa uniwersalna naturalna
masło
sól
pieprz
Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i podsmażamy na
patelni. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wrzucamy oczyszczone kurki i
chwilę podsmażamy dość dużym ogniu cały czas mieszając, aby kurki się
podsmażyły, ale zostały chrupkie, a nie gumowate. W miseczce roztrzepujemy jajka
i mieszamy je ze śmietaną oraz startym żółtym serem. Ciasto francuskie
delikatnie rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem
francuskim. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Jeśli mamy czas to wsadzamy
ciasto na 20 minut do zamrażalnika. Do środka formy wyłożonej ciastem wlewamy
masę jajeczną. Następnie wrzucamy indyka i podsmażone kurki z cebulką. Rozkładamy
równomiernie dodatki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st (termoobieg).
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz