piątek, 17 lipca 2015

Mini naleśniki z chrupiącym boczkiem w środku


Zapraszam na pyszne i pomysłowe naleśniki z boczkiem, które doskonale sprawdzą się na śniadanie :-) 



1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
1 niepełna szklanka mąki
szczypta soli
10-12 cienkich i długich plasterków boczku


Z wszystkich składników (poza boczkiem) robimy gładkie i gęste ciasto. Pozostawiamy je do „odpoczęcia”, a w tym czasie smażymy na suchej patelni boczek na złoto i chrupko. Usmażony boczek odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Gdy już wszystkie plasterki boczku usmażymy, wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym i zaczynamy smażyć podłużne naleśniki. Gdy wylejemy na patelnię pierwszą porcję ciasta, kładziemy na niej plasterek boczku i znów polewamy niewielką porcją ciasta. Smażymy z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz