Zapraszam na pyszne i pomysłowe naleśniki z boczkiem, które doskonale sprawdzą się na śniadanie :-)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
1 niepełna szklanka mąki
szczypta soli
10-12 cienkich i długich plasterków boczku
Z wszystkich składników (poza boczkiem) robimy gładkie i
gęste ciasto. Pozostawiamy je do „odpoczęcia”, a w tym czasie smażymy na suchej
patelni boczek na złoto i chrupko. Usmażony boczek odkładamy na ręcznik
papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Gdy już wszystkie plasterki boczku
usmażymy, wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym i zaczynamy smażyć podłużne
naleśniki. Gdy wylejemy na patelnię pierwszą porcję ciasta, kładziemy na niej
plasterek boczku i znów polewamy niewielką porcją ciasta. Smażymy z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz