1 opakowanie mieszanki sałat z roszponką
2 polskie pomidory malinowe
1/2 awokado
kiełki rzodkiewki
100g wędzonego łososia
ser feta
1 jajko
mąka pszenna do panierowania
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu
odrobina soku z cytryny
4 łyżki domowego soku z malin
ew. sól
bagietka
masło
czosnek biały (polski)
Ser feta kroimy w kostkę, maczamy w jajku i panierujemy w
mące, a następnie obsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Ważne, aby
fetę jedynie „obsmażyć” a nie długo smażyć, ponieważ zacznie się rozpadać. Bagietkę
kroimy na kromki, smarujemy masłem i pocieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.
Wstawiamy do piekarnika, żeby się zapiekły. Na 2 talerzach rozkładamy mieszankę
sałat, następnie nakładamy kawałki pomidorów i awokado. Gdzieniegdzie wciskamy
zrolowane kawałki wędzonego łososia. Polewamy sosem malinowym, powstałym z
wymieszania wymienionych wyżej składników. Całość dekorujemy kiełkami
rzodkiewki i jeszcze ciepłą panierowaną fetą oraz grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz