125 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
kilka kropel esencji brzoskwiniowej lub 10 łyżek syropu z brzoskwiń w puszce
1 świeża brzoskwinia obrana ze skórki lub 2 połówki z syropu
5 łyżek posypki czekoladowej (płatki lub kostki czekolady)
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie
wymieszać z cukrem. Następnie dodać jajka, mleko, margaryna
(najlepiej roztopioną) oraz aromat brzoskwiniowy. Wymieszać mikserem lub łyżką
na gładką masę. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i łączymy z ciastem.
Do papierowych foremek nakładamy po czubatej łyżce ciasta, a na górze każdej
układamy plasterek brzoskwini lekko dociskając.
Pieczemy około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z
termoobiegiem do 150 stopni). Babeczki są gotowe do spożycia po wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz