niedziela, 24 maja 2015

Babeczki „brzoskwiniowe bułeczki”



125 g margaryny
3/4 szklanki cukru 
2 jajka 
1,5 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 szklanki mleka 
kilka kropel esencji brzoskwiniowej lub 10 łyżek syropu z brzoskwiń w puszce 
1 świeża brzoskwinia obrana ze skórki lub 2 połówki z syropu 
5 łyżek posypki czekoladowej (płatki lub kostki czekolady)


Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać z cukrem. Następnie dodać jajka, mleko, margaryna (najlepiej roztopioną) oraz aromat brzoskwiniowy. Wymieszać mikserem lub łyżką na gładką masę. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i łączymy z ciastem.
Do papierowych foremek nakładamy po czubatej łyżce ciasta, a na górze każdej układamy plasterek brzoskwini lekko dociskając.
Pieczemy około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem do 150 stopni). Babeczki są gotowe do spożycia po wystygnięciu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz