3 ziemniaki
1 cebula
4 jajka
sól
olej rzepakowy
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju
rzepakowym. Ziemniaki również obieramy i kroimy na frytki o grubości około
0,5 cm. Odsączamy ręcznikiem papierowym z wody, solimy i smażymy na głębokim
tłuszczu. Frytki będą gotowe, gdy zaczną unosić się na powierzchni tłuszczu.
Ważne, aby po wyjęciu odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Następnie do jajek wrzucamy
frytki i podsmażoną cebulę. Mieszamy. Tak przygotowany omlet wylewamy na
niedużą patelnię, aby zachować grubość omleta. Smażymy z obu stron. Podajemy z
ketchupem lub świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz