poniedziałek, 11 maja 2015

Herbaciany Poncz Pachnący Latem



4 łyżki czarnej "fusiastej" herbaty
4 plasterki cytryny
6 plasterków pomarańczy
4 goździki
1 laska wanilii
1 litr  wody
mód/cukier - wg uznania

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, wsypujemy herbatę, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Parzymy około 5 minut. Tak przygotowaną esencję przecedzamy i ponownie wstawiamy na ogień. Dodajemy plasterki pomarańczy i cytryny (ze skórką, ale po dokładnym wyszorowaniu), goździki i laskę wanilii. Wszystko razem gotujemy. Dosładzamy miodem lub cukrem. Herbatę podajemy gorącą, a w zimne jesienne i zimowe wieczory z ewentualnym "wzmocnieniem" ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz