niedziela, 17 maja 2015

Szparagi w koszulkach z jajkiem sadzonym i grzankami



Na 1 porcję:
3 zielone szparagi
3 cienkie i długie plasterki boczku
1 jajko
4 kromki z bagietki (może być czerstwa)
masło
1 plasterek pomidora
olej rzepakowy do smażenia jajka


Ze szparagów odcinamy około 1 centymetrowe końcówki.  Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie zawijamy w boczek. Smażymy na rozgrzanej patelni, zaczynając od strony, na której kończy się boczek, aby „szlafroczek” się skleił. Obok szparagów smażymy jajko sadzone. Bagietkę wkładamy do tostera i opiekamy. Na talerzu układamy ciepłe szparagi, a na nich jajko sadzone. Obok układamy grzanki i pomidora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz