Na 1 porcję:
3 zielone szparagi
3 cienkie i długie plasterki boczku
1 jajko
4 kromki z bagietki (może być czerstwa)
masło
1 plasterek pomidora
olej rzepakowy do smażenia jajka
Ze szparagów odcinamy około 1 centymetrowe końcówki. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi
około 3 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem
papierowym, a następnie zawijamy w boczek. Smażymy na rozgrzanej patelni, zaczynając
od strony, na której kończy się boczek, aby „szlafroczek” się skleił. Obok
szparagów smażymy jajko sadzone. Bagietkę wkładamy do tostera i opiekamy. Na
talerzu układamy ciepłe szparagi, a na nich jajko sadzone. Obok układamy
grzanki i pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz