sobota, 16 maja 2015

Omlet francuski z zielonymi szparagami, wędzonym łososiem i pistacjami


Ten omlet tak bardzo mi zasmakował, że postanowiłam zrobić jego "stiuningowaną" wersję ;-) Polecam! Jest pyszny, a przy tym przygotowanie 2 porcji zajmie Wam nie więcej niż 10 minut.


2 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
6 zielonych szparagów
1 mały kawałek parmezanu
50 g wędzonego łososia w plastrach
1 łyżka obranych i posiekanych pistacji
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
kiełki


Za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu ścinamy małe, cieniutkie plasterki sera. Szparagi dzielimy mniej więcej na połowę i zachowujemy części z „główkami”. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Na połowie powstałego placka układamy szparagi w formie „wachlarza” i smażymy, aż jajka się niemal całkowicie zetną. Zmniejszamy ogień, a na szparagach układamy kawałki wędzonego łososia, a następnie posypujemy parmezanem i pistacjami. Składamy omlet na pół i od razu ściągamy z ognia. Gotowy omlet przekładamy na talerz i przyozdabiamy zieleniną.


2 komentarze:

  1. Mniam, musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam! Zwłaszcza, że wykonanie to nie żadna sztuka ;-)

      Usuń