300 g mąki (ja użyłam pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g masła
120 ml mleka
ketchup napoli
4 plastry szynki konserwowej
2 plastry ananasa z puszki
100 g sera cheddar
Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy na „mokry
piasek”. Dodajemy mleko i ugniatamy ciasto, które następnie przekładamy na
posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około
5 mm. Jedną stronę smarujemy ketchupem z dodatkiem ziół prowansalskich z
pozostawieniem wolnych 2 cm dłuższego brzegu. Na ketchupie rozkładamy
równomiernie szynkę i ananas pokrojone w drobną kostkę oraz starty żółty ser.
Ciasto rolujemy kończąc na wolnym brzegu. Za pomocą ostrego noża odkrawamy
około 1 cm kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st (termoobieg). Ślimaczki doskonale
smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bardzo apetycznie wyglądają. Lubię takie hawajskie klimaty, a ananas w środku- pyszotka. Muszę kiedyś zrobić, bo nigdy o nich nie słyszałam :( Pozdrawiam- Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuń