niedziela, 17 maja 2015

Pełnoziarniste ślimaczki hawajskie



300 g mąki (ja użyłam pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g masła
120 ml mleka
ketchup napoli
4 plastry szynki konserwowej
2 plastry ananasa z puszki
100 g sera cheddar


Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy na „mokry piasek”. Dodajemy mleko i ugniatamy ciasto, które następnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 5 mm. Jedną stronę smarujemy ketchupem z dodatkiem ziół prowansalskich z pozostawieniem wolnych 2 cm dłuższego brzegu. Na ketchupie rozkładamy równomiernie szynkę i ananas pokrojone w drobną kostkę oraz starty żółty ser. Ciasto rolujemy kończąc na wolnym brzegu. Za pomocą ostrego noża odkrawamy około 1 cm kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st (termoobieg). Ślimaczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają. Lubię takie hawajskie klimaty, a ananas w środku- pyszotka. Muszę kiedyś zrobić, bo nigdy o nich nie słyszałam :( Pozdrawiam- Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń