piątek, 22 maja 2015

Zapiekanka ziemniaczana z patelni z jajkiem i cukinią



2 ugotowane ziemniaki
1 parówka
1/2 cukinii
1/2 pomidora
1 jajko
świeża bazylia
pieprz
1  łyżka startego żółtego sera


Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim pokrojone ziemniaki i plasterki z parówki. Następnie dodajemy pokrojoną w pół-plasterki cukinię. Chwilę razem smażymy, a następnie tworzymy ze składników rodzaj obręczy. W środek wbijamy jajko, a wokół układamy kawałki pomidora. Doprawiamy zapiekankę pieprzem i delikatnie posypujemy startym żółtym serem. Zakrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie. Na gotowej zapiekance układamy listki świeżej bazylii. 


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na szybkie i sycące śniadanie :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń