1 arkusz ciasta francuskiego
5 jajek
100 ml śmietanki 30%
150 g łososia wędzonego
1 kulka białej mozzarelli
4 łyżki żółtej mozzarelli startej
3 małe pomidory
szczypiorek
masło
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką 30%. Z pomidorów
usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Formę do tarty smarujemy masłem.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Za pomocą
wałka odkrawamy wystające brzegi. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i
wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie do wnętrza tarty wylewamy
masę jajeczną, układamy łososia w formie 5-6 ramiennej gwiazdy, a pomiędzy
niego nakładamy plastry białej mozzarelli. całość posypujemy pokrojonymi w
kostkę pomidorami i żółtą mozzarellą. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 160st
(termoobieg). Po wyjęciu tarty z piekarnika posypujemy ją posiekanym
szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Uwielbiam łososia wędzonego. Zawsze na niego poluję w sklepach i też kombinuję z jego podaniem. Nigdy nie jadłam takiej tarty. musi być bardzo smaczna. Na pewno :) Wygląda obłędnie. Z daleka nawet jak pizza troszkę. Zapraszam w wolnej chwili do mnie. Pozdrowionka serdeczne. Megly. (megly.pl)
OdpowiedzUsuńTa tarta jest dużo lżejsza niż pizza, dlatego sprawdzi się na śniadanie ;-)
Usuń