niedziela, 17 maja 2015

Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą



1 arkusz ciasta francuskiego
5 jajek
100 ml śmietanki 30%
150 g łososia wędzonego
1 kulka białej mozzarelli
4 łyżki żółtej mozzarelli startej
3 małe pomidory
szczypiorek
masło
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką 30%. Z pomidorów usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Za pomocą wałka odkrawamy wystające brzegi. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie do wnętrza tarty wylewamy masę jajeczną, układamy łososia w formie 5-6 ramiennej gwiazdy, a pomiędzy niego nakładamy plastry białej mozzarelli. całość posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami i żółtą mozzarellą. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 160st (termoobieg). Po wyjęciu tarty z piekarnika posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam łososia wędzonego. Zawsze na niego poluję w sklepach i też kombinuję z jego podaniem. Nigdy nie jadłam takiej tarty. musi być bardzo smaczna. Na pewno :) Wygląda obłędnie. Z daleka nawet jak pizza troszkę. Zapraszam w wolnej chwili do mnie. Pozdrowionka serdeczne. Megly. (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta tarta jest dużo lżejsza niż pizza, dlatego sprawdzi się na śniadanie ;-)

      Usuń