niedziela, 31 maja 2015

Omlet z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami


3 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
1 mały kawałek parmezanu
3 suszone pomidory
7-8 zielonych szparagów
3 łyżki pokrojonego w kostkę boczku
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła


Ze szparagów odcinamy końcówki.  Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Boczek podsmażamy na złoto. Za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu ścinamy małe, cieniutkie plasterki sera. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Na powstałym placka układamy szparagi i boczek. Posypujemy parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną.

1 komentarz: