3 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
1 mały kawałek parmezanu
3 suszone pomidory
7-8 zielonych szparagów
3 łyżki pokrojonego w kostkę boczku
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
Ze szparagów odcinamy końcówki. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi
około 3 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Boczek podsmażamy na złoto. Za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu
ścinamy małe, cieniutkie plasterki sera. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i
wlewamy na patelnię. Na powstałym placka układamy szparagi i boczek. Posypujemy
parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Smażymy pod
przykryciem, aż jajka się zetną.
Wyśmienicie! ;)
OdpowiedzUsuń