poniedziałek, 25 maja 2015

Warzywna uczta z dipem czosnkowym


Warzywna uczta doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla chipsów podczas spotkań ze znajomymi. Możecie również zapakować warzywa i dip do lunchbox'a i zabrać do pracy na drugie śniadanie.
2 marchewki

1/2 kalafiora
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewek
250 g pomidorków koktajlowych
1 seler naciowy
Sos:
4 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
1 szczypta cukru
2 ząbki czosnku


Marchewki i ogórek obieramy, a następnie kroimy w słupki. Kalafior rozdzielamy na małe różyczki. Seler naciowy kroimy na kawałki podobne długością do marchewkowych słupków. Ze składników sosu przygotowujemy dip, mieszając wszystko razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dużym talerzu układamy warzywa wokół centralnie położonej miseczki z dipem. Warzywa jemy ręką, maczając je w dipie czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz