Warzywna uczta doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla chipsów podczas spotkań ze znajomymi. Możecie również zapakować warzywa i dip do lunchbox'a i zabrać do pracy na drugie śniadanie.
2 marchewki
1/2 kalafiora
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewek
250 g pomidorków koktajlowych
1 seler naciowy
Sos:
4 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
1 szczypta cukru
2 ząbki czosnku
Marchewki i ogórek obieramy, a następnie kroimy w słupki.
Kalafior rozdzielamy na małe różyczki. Seler naciowy kroimy na kawałki podobne
długością do marchewkowych słupków. Ze składników sosu przygotowujemy dip,
mieszając wszystko razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dużym
talerzu układamy warzywa wokół centralnie położonej miseczki z dipem. Warzywa
jemy ręką, maczając je w dipie czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz