sobota, 16 maja 2015

Makaronowa sałatka na ciepło z jajkiem i boczkiem


1 opakowanie klusek do sałatek i smażenia
1 marchew
1 ogórek wężowy
1 pomidor
8 plasterków boczku
2 jajka
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia

sos:
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka płynnego miodu
ocet balsamiczny do smaku
½ zgniecionego ząbka czosnku
½ łyżeczki startego imbiru

W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy chwilę marchew i ogórek pokrojone w wąskie słupki (na użyłam specjalnej obieraczki z ząbkami). Kluski zalewamy gorącą wodą z czajnika i pozostawiamy na 3 minuty. Następnie odcedzamy i dodajemy do warzyw. Wszystko zalewamy sosem powstałym z wyżej wymienionych składników. Zestawiamy woka z ognia i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (bez gniazda nasiennego).
Na osobnej patelni podsmażamy boczek na chrupko. Następnie układamy go na papierze, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a na tej samej patelni smażymy jajka na sadzone.

Na talerzach układamy porcje klusek, na każdej kładziemy 4 plastry boczku na krzyż, a na wierzchu jajko sadzone. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz