1 opakowanie klusek do sałatek i smażenia
1 marchew
1 ogórek wężowy
1 pomidor
8 plasterków boczku
2 jajka
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
sos:
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka płynnego miodu
ocet balsamiczny do smaku
½ zgniecionego ząbka czosnku
½ łyżeczki startego imbiru
W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy chwilę marchew i ogórek
pokrojone w wąskie słupki (na użyłam specjalnej obieraczki z ząbkami). Kluski
zalewamy gorącą wodą z czajnika i pozostawiamy na 3 minuty. Następnie odcedzamy
i dodajemy do warzyw. Wszystko zalewamy sosem powstałym z wyżej wymienionych
składników. Zestawiamy woka z ognia i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (bez
gniazda nasiennego).
Na osobnej patelni podsmażamy boczek na chrupko. Następnie
układamy go na papierze, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a na tej samej patelni
smażymy jajka na sadzone.
Na talerzach układamy porcje klusek, na każdej kładziemy 4
plastry boczku na krzyż, a na wierzchu jajko sadzone. Całość doprawiamy świeżo
zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz