Nauczyłam się ją przygotowywać na kursie kuchni indyjskiej. Jest bardzo orzeźwiająca, idealnie sprawdzi się jako dodatek do "cięższego" jedzenia np. mięsa z grilla.
2 pomidory
3 ogórki
1 papryka
1 duży jogurt
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka czarnej gorczycy
1 łyżka oleju
1 papryczka chili
½ pęczka kolendry lub mięty
Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż nabiorą nieco
brązowego koloru. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pod przykryciem
gorczycę na łyżce oleju. Gdy ziarenka przestaną strzelać, dodajemy posiekane
chili (jeśli chcemy, aby sałatka była ostra, nie usuwamy nasion). Warzywa kroimy
w kostkę i łączymy z wiórkami kokosowymi i gorczycą z chili. Całość mieszamy z
jogurtem naturalnym i posiekaną kolendrą/miętą.
Jeśli chcemy uzyskać dip, a nie sałatkę, wystarczy drobniej pokroić warzywa i dodać nieco więcej jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz