niedziela, 17 maja 2015

Raita - sałatka / dip z kuchni indyjskiej


Nauczyłam się ją przygotowywać na kursie kuchni indyjskiej. Jest bardzo orzeźwiająca, idealnie sprawdzi się jako dodatek do "cięższego" jedzenia np. mięsa z grilla.

2 pomidory

3 ogórki
1 papryka
1 duży jogurt
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka czarnej gorczycy
1 łyżka oleju
1 papryczka chili
½ pęczka kolendry lub mięty


Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż nabiorą nieco brązowego koloru. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pod przykryciem gorczycę na łyżce oleju. Gdy ziarenka przestaną strzelać, dodajemy posiekane chili (jeśli chcemy, aby sałatka była ostra, nie usuwamy nasion). Warzywa kroimy w kostkę i łączymy z wiórkami kokosowymi i gorczycą z chili. Całość mieszamy z jogurtem naturalnym i posiekaną kolendrą/miętą. 
Jeśli chcemy uzyskać dip, a nie sałatkę, wystarczy drobniej pokroić warzywa i dodać nieco więcej jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz