150 g łososia wędzonego w plastrach
1 kulka mozzarelli
100 g surowego łososia
1 cząstka cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
sól
pieprz
Surowego łososia filetujemy, kroimy w drobną kostkę i doprawiamy
solą, pieprzem oraz suszona natką. Dodajemy oliwę, skrapiamy sokiem z cytryny i
mieszamy. Podłużną foremkę wykładamy folią spożywczą, a następnie plastrami
wędzonego łososia tak, aby plastry nachodziły na siebie, a z zewnątrz
pozostawała wolna folia. Na środku łososia układamy plastry mozzarelli,
następnie tatar z łososia, kolejno plasterki mozzarelli przekrojone wzdłuż na
pół i znów surowego łososia. Dociskamy warstwy i przykrywamy zwisającymi
plastrami łososia oraz folią. Układamy terrinę na jednym i drugim boku, żeby
nadać jej kształt. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Poszczególne porcje
odkrawamy ostrym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz