1 opakowanie ciasta filo (6 arkuszy)
300g szpinaku baby
1 opakowanie serka ricotta
sól
pieprz
czosnek
olej rzepakowy
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim 1-2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę (możemy opcjonalnie użyć czosnku
granulowanego do przyprawienia szpinaku). Następnie na patelnię wrzucamy
szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy, aż całkowicie zwiotczeje.
Gotowy szpinak pozostawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy z ricottą.
Arkusze ciasta filo składamy po 3 warstwy, każdą oprócz górnej smarując olejem
rzepakowym za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie ciasto dzielimy na 4
paski. Na końcu każdego paska układamy porcję farszu szpinakowego. Składamy
(zwijamy) ciasto tworząc cały czas kształt trójkąta. Następnie trójkąty z
ciasta filo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do dołu.
Pieczemy 15 minut w 200 st. Idealnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jestem pod wrażeniem...wow!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/