Pyszna alternatywa dla burgerów mięsnych, która jest nie tylko lekkostrawna, ale i pyszna. Gwarantuję, że zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom ;-)
1 szklanka kaszy kuskus
1 cukinia
1/2 łyżeczki masła
sól
1-2 łyżki maki groszkowej
majonez
musztarda
3 małe plasterki sera korycińskiego
pomidor
ogórki konserwowe z chili
cebulka prażona
roszponka
olej rzepakowy
bułki do burgerów
Cukinię kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek w
ćwiartki, solimy i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego. Kaszę kuskus
zalewamy wodą, dodajemy masło i szczyptę soli, a następnie pozostawiamy pod
przykryciem do napęcznienia. Gotową kaszę mieszamy z cukinią i mąką groszkową
(w razie potrzeby dodajemy też odrobinę wody). Formujemy kotleciki, które
układamy na folii aluminiowej i zapiekamy (ja użyłam małego piekarnika
elektrycznego). Gdy już jedna strona nam się przypiecze, przewracamy burgery na
drugą i znów zapiekamy. Bułeczki również podgrzewamy. Na spodzie każdej
kładziemy burger z kaszy kuskus, plasterki pomidora oraz ogórków konserwowych i
smarujemy go sosem musztardowym, powstałym ze zmieszania majonezu i musztardy w
stosunku 1:1. Następnie nakładamy prażoną cebulkę, plasterki sera
korycińskiego, roszponkę i wierzch bułki. Całość przekłuwamy patyczkiem do
szaszłyków. Smacznego!
kuskus uwielbiam, burgery uwielbiam, fajna i smaczna opcja, aby to ze sobą połączyć! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
Usuń