1,5 kg ziemniaków
3 jajka
2 cebule
kiełbasa (ulubiona, ja dałam jarmarczna)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej i bułka tarta do posmarowania formy
sos arabski Łowicz
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cebulkę i
kiełbaski kroimy w kostkę. Podsmażamy do zrumienienia. Czosnek drobno siekamy
lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie powyższe składniki mieszamy razem i
dodajemy jajka. Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Masę
ziemniaczaną przekładamy do formy i pieczemy około 50 minut w 190-200 stopniach
(sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków – babka jest gotowa, gdy po nakłuciu i
wyciągnięciu jest suchy). Gotową babkę pokroiłam na małe kawałki i polałam ciepłym
sosem arabskim Łowicz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz