środa, 13 maja 2015

Omlet z piekarnika ze szparagami i boczkiem




4 jajka
4 łyżki śmietanki UHT
1/2 pęczka szparagów
4 łyżki startego parmezanu
100g boczku
4 łyżki wąskiego szczypiorku posiekanego
masło do wysmarowania formy


Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na nieduże kawałki. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką oraz posiekanym szczypiorkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na jego dnie szparagi. Następnie wlewany masę jajeczną. Na wierzchu kładziemy podsmażony boczek, a całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy 15 -20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło.


Inspiracja zaczerpnięta z bloga potrawyregionalne.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz