środa, 13 maja 2015

Omlet francuski z zielonymi szparagami, parmezanem i orzechami nerkowca



2 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
1 łyżka pokruszonych orzechów nerkowca
8 zielonych szparagów
1 mały kawałek parmezanu
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
szczypiorek


Za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu ścinamy małe, cieniutkie plasterki sera. Szparagi dzielimy mniej więcej na połowę i zachowujemy części z „główkami”. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut. Odcedzamy. Na suchej patelni prażymy kawałki nerkowców. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy olej i rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Na połowie powstałego placka rozsypujemy orzechy nerkowca, układamy ciepłe szparagi w formie „wachlarza”, a na koniec posypujemy parmezanem. Składamy omlet na pół i chwilę jeszcze smażymy. Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga kulinarnego Kwestia Smaku.



2 komentarze:

  1. Pyszne śniadanko. Też takie chcę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam również Twojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ w poszukiwaniu inspiracji :-)

      Usuń