2 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
1 łyżka pokruszonych orzechów nerkowca
8 zielonych szparagów
1 mały kawałek parmezanu
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
szczypiorek
Za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu ścinamy
małe, cieniutkie plasterki sera. Szparagi dzielimy mniej więcej na połowę i
zachowujemy części z „główkami”. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi
około 3 minut. Odcedzamy. Na suchej patelni prażymy kawałki nerkowców. Następnie
na tej samej patelni rozgrzewamy olej i rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy
ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Na połowie powstałego placka rozsypujemy
orzechy nerkowca, układamy ciepłe szparagi w formie „wachlarza”, a na koniec
posypujemy parmezanem. Składamy omlet na pół i chwilę jeszcze smażymy. Gotowy
omlet przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga kulinarnego Kwestia Smaku.
Pyszne śniadanko. Też takie chcę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam również Twojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ w poszukiwaniu inspiracji :-)
Usuń