Główki szparagów nie problem wykorzystać, bo ładnie się prezentują na kanapkach czy w omletach francuskich. Polecam Wam sposób na wykorzystanie łodyżek :-)
2 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
5 zielonych szparagów
1 mały kawałek parmezanu
3 plasterki szynki konserwowej
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
kiełki
Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut.
Odcedzamy, a następnie kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i
rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Na powstałym
placka układamy szparagi i szynkę pokrojoną w kostkę. Posypujemy startym na
małych oczkach tarki parmezanem. Smażymy, aż jajka się niemal całkowicie zetną.
Na koniec przewracamy omlet na chwilę na drugą stronę. Przed podaniem możemy
złożyć omlet na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz