piątek, 15 maja 2015

Omlet z zielonymi szparagami i szynką


Główki szparagów nie problem wykorzystać, bo ładnie się prezentują na kanapkach czy w omletach francuskich. Polecam Wam sposób na wykorzystanie łodyżek :-)


2 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
5 zielonych szparagów
1 mały kawałek parmezanu
3 plasterki szynki konserwowej
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
kiełki


Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut. Odcedzamy, a następnie kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Na powstałym placka układamy szparagi i szynkę pokrojoną w kostkę. Posypujemy startym na małych oczkach tarki parmezanem. Smażymy, aż jajka się niemal całkowicie zetną. Na koniec przewracamy omlet na chwilę na drugą stronę. Przed podaniem możemy złożyć omlet na pół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz