Gotowe placuszki dobrze smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki - ot! taka kuchnia fusion ;-)
1 duża cukinia
1 mała cebula
3 łyżki mąki groszkowej (z ciecierzycy, do kupienia w internecie i sklepach ze zdrowa żywnością, "zastępuje" jajko)
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Cukinię myjemy i bez obierania ścieramy na tarce na dużych
oczkach. Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę. Do miski
wrzucamy cukinię, cebulę, olej i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie razem mieszamy. Smażymy na patelni z odrobiną oleju małe
placuszki – najpierw z jednej strony do zarumienienia, a następnie z drugiej.
Placuszki są bardzo delikatne, więc nie polecam wielokrotnego przekładania na
patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz