środa, 27 maja 2015

Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka


Gotowe placuszki dobrze smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki - ot! taka kuchnia fusion ;-)

1 duża cukinia
1 mała cebula
3 łyżki mąki groszkowej (z ciecierzycy, do kupienia w internecie i sklepach ze zdrowa żywnością, "zastępuje" jajko)
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz


Cukinię myjemy i bez obierania ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę. Do miski wrzucamy cukinię, cebulę, olej i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Smażymy na patelni z odrobiną oleju małe placuszki – najpierw z jednej strony do zarumienienia, a następnie z drugiej. Placuszki są bardzo delikatne, więc nie polecam wielokrotnego przekładania na patelni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz