sobota, 23 maja 2015

Wytrawne babeczki z mięsem


½ kg mielonego z łopatki
1 cebula
½ puszki kukurydzy
½ puszki fasoli białej w zalewie
1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
1,5 łyżki ketchupu
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
2 szczypty soli
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g startego żółtego sera
olej do smażenia
margaryna do pieczenia

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię wrzucamy pomidory, ketchup, kukurydzę i fasolę. Dusimy do czasu, aż pomidory się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy. 

Blachę do wypieku muffinek smarujemy margaryną. Za pomocą kubka o średnicy 9 cm wykrawamy placuszki z ciasta francuskiego. Rozciągamy je delikatnie w palcach, a następnie dopasowujemy do kształtu foremek. Do każdej nakładamy po 2-3 łyżki farszu i posypujemy żółtym serem.

Pieczemy na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 210˚C przez 40 minut (najlepiej z termoobiegiem). 

Podajemy na ciepło.

2 komentarze: