środa, 27 maja 2015

Sałatka z parmezanem i grzankami



1 mała główka sałaty lodowej
2 średnie pomidory
1/2 małej cebuli
80 g startego na drobnych oczkach parmezanu
sos czosnkowy (np. majonez+jogurt+czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany)
grzanki „kosteczki” do sałatek


Sałatę lodową kroimy w nierówne, krótkie paski. Pomidory kroimy na 4 ćwiartki, odcinamy wewnętrzną część łodygi, wykrawamy gniazdo nasienne. Tak przygotowanego pomidora kroimy na kawałki. Połówkę cebuli przecinamy 2 razy wzdłuż, po czym kroimy jak na pół-plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy razem z parmezanem. Przygotowujemy sos czosnkowy i dodajemy do sałatki. Na koniec każdą porcję (tuż przed podaniem, bo w przeciwnym razie nie będą chrupkie) posypujemy grzankami.

1 komentarz: