1 mała główka sałaty lodowej
2 średnie pomidory
1/2 małej cebuli
80 g startego na drobnych oczkach parmezanu
sos czosnkowy (np. majonez+jogurt+czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany)
grzanki „kosteczki” do sałatek
Sałatę lodową kroimy w nierówne, krótkie paski. Pomidory
kroimy na 4 ćwiartki, odcinamy wewnętrzną część łodygi, wykrawamy gniazdo
nasienne. Tak przygotowanego pomidora kroimy na kawałki. Połówkę cebuli
przecinamy 2 razy wzdłuż, po czym kroimy jak na pół-plasterki. Wszystkie
warzywa mieszamy razem z parmezanem. Przygotowujemy sos czosnkowy i dodajemy do sałatki. Na koniec każdą
porcję (tuż przed podaniem, bo w przeciwnym razie nie będą chrupkie) posypujemy
grzankami.
Lubię takie sałatki ;) pyszna :)
OdpowiedzUsuń