1/4 chleba drwalskiego
masło
2 zielone szparagi
2 plastry wędzonego łososia
2 liście zielonej sałaty
parmezan
świeżo mielony pieprz
majonez
Za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu ścinamy
małe, cieniutkie plasterki sera. Chleb smarujemy masłem, układamy na nim
kolejno liście sałaty, plastry wędzonego łososia i ugotowane szparagi (część z
główką). Całość polewamy majonezem do kanapek, w który wtykamy płatki
parmezanu, aby stały na sztorc. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Mmm, pyszności! Dawno nie jadłam łososia, sama nie wiem dlaczego. Szparagów nigdy nie próbowałam. Pora to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńPolecam zacząć przygodę ze szparagami właśnie od szparagów zielonych, bo nie trzeba ich obierać. Jeśli złapiesz za końcówkę szparaga i ja odłamiesz, to zostanie ci ta część, która jest dobra do zjedzenia, bo one się łamią tam, gdzie zaczyna się zdrewniałą końcówka.
Usuń