Macie w domu niejadków? Zróbcie im makaronowe stwory!
Na 1 porcję:
1 garść makaronu spaghetti
1 parówka
6 łyżek sosu:
1 cebula
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 łyżki dobrego ketchupu
oliwa z oliwek
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka naturalnej przyprawy uniwersalnej
½ łyżeczki oregano
sól, pieprz
Parówkę kroimy w 2-centymetrowe kawałki. W każdy kawałek
parówki wkłuwamy 5 nitek makaronu spaghetti, które następnie gotujemy w
osolonej wodzie przez 7-8 minut. W tym czasie przygotowujemy sos.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany
czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę
razem smażymy. Do warzyw wrzucamy pomidory z puszki oraz ketchup. Doprawiamy do
smaku. Dusimy wszystko razem bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na talerz nakładamy 6 łyżek sosu, następnie
makaronowo-parówkowe stwory, a całość posypujemy świeżo posiekaną natką
pietruszki i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz