1 szklanka makaronu kokardki
2 małe pomidory
1/3 pęczka cienkiego szczypiorku
3 plasterki boczku
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę,
a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Z pomidorów usuwamy
gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy i łączymy z
pomidorami. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy
zimną wodą i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym.
Na suchej patelni podsmażamy boczek, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym i kroimy w paseczki, które umieszczamy na wierzchu sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz