Na zdjęciu roladki przed zalaniem żelatyną, ponieważ zdjęcie "po" wyszło bardzo nieostro - zepsute makro w aparacie :-(
10 plastrów szynki konserwowej
250 g sałatki jarzynowej
1 jajko
1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
0,5 litra wody
1/2 opakowania żelatyny spożywczej
Na brzegu każdego plasterka szynki układamy rządek sałatki, a
następnie rolujemy. Układamy w podłużnym naczyniu jeden za drugim. Jajko
gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy je dla ozdoby na
brzegach naczyń. Zagotowujemy 0,5 litra wody z 1 kostką rosołową. Wyłączamy gaz i
wsypujemy żelatynę (ilość odpowiednią do ilości wody wg zaleceń producenta).
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut, żeby trochę przestygła.
Następnie zalewamy roladki. Wstawiamy do lodówki - gotowe, gdy żelatyna
stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz