wtorek, 12 maja 2015

Roladki z szynki faszerowane sałatką jarzynową


Na zdjęciu roladki przed zalaniem żelatyną, ponieważ zdjęcie "po" wyszło bardzo nieostro - zepsute makro w aparacie :-(


10 plastrów szynki konserwowej

250 g sałatki jarzynowej
1 jajko
1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
0,5 litra wody
1/2 opakowania żelatyny spożywczej



Na brzegu każdego plasterka szynki układamy rządek sałatki, a następnie rolujemy. Układamy w podłużnym naczyniu jeden za drugim. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy je dla ozdoby na brzegach naczyń. Zagotowujemy 0,5 litra wody z 1 kostką rosołową. Wyłączamy gaz i wsypujemy żelatynę (ilość odpowiednią do ilości wody wg zaleceń producenta). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut, żeby trochę przestygła. Następnie zalewamy roladki. Wstawiamy do lodówki - gotowe, gdy żelatyna stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz