0,5 l mleka
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
4 łyżeczki kawy mielonej
czekolada w młynku – do dekoracji
Kawę zalewamy 400 ml zimnej wody i podgrzewamy w tygielku
(najlepiej miedzianym) do momentu, w którym wywar się podniesie. Nie dopuszczamy
jednak do wrzenia. Aby fusy osiadły na dno dodajemy jeszcze na koniec kilka
kropel zimnej wody.
>>> Możemy też użyć kawy rozpuszczalnej, jeśli chcemy
przygotować kawę „na szybko”.
Do mleka dodajemy cukier i naciętą laskę wanilii, a
następnie gotujemy na małym ogniu około 10 minut od zagotowania, cały czas
mieszając. Następnie mleko odstawiamy do przestygnięcia do temperatury około
60 st, wyciągamy wanilię i ubijamy trzepaczką lub spieniarką do mleka.
Do 4 filiżanek nalewamy po 100 ml kawy, a następnie zalewamy
około 125 ml spienionego mleka. Całość posypujemy czekoladą. Smacznego!
Kawę uwielbiam ale najbardziej podoba mi się Twoja filiżanka! Piękna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-) To był prezent ślubny :-)
Usuń