niedziela, 24 maja 2015

Vanilla Cappucino



0,5 l mleka
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
4 łyżeczki kawy mielonej
czekolada w młynku – do dekoracji

Kawę zalewamy 400 ml zimnej wody i podgrzewamy w tygielku (najlepiej miedzianym) do momentu, w którym wywar się podniesie. Nie dopuszczamy jednak do wrzenia. Aby fusy osiadły na dno dodajemy jeszcze na koniec kilka kropel zimnej wody.
>>> Możemy też użyć kawy rozpuszczalnej, jeśli chcemy przygotować kawę „na szybko”.

Do mleka dodajemy cukier i naciętą laskę wanilii, a następnie gotujemy na małym ogniu około 10 minut od zagotowania, cały czas mieszając. Następnie mleko odstawiamy do przestygnięcia do temperatury około 60 st, wyciągamy wanilię i ubijamy trzepaczką lub spieniarką do mleka.

Do 4 filiżanek nalewamy po 100 ml kawy, a następnie zalewamy około 125 ml spienionego mleka. Całość posypujemy czekoladą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kawę uwielbiam ale najbardziej podoba mi się Twoja filiżanka! Piękna ;)

    OdpowiedzUsuń