sobota, 30 maja 2015

Ziemniaczana frittata śniadaniowa


Frittata to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z obiadu lub stworzenie sycącego dania na ciepło, gdy w lodówce pustki, ponieważ można użyć dowolnych dodatków i zawsze będzie smaczna :-)


3 parówki drobiowe
1 mała cebula
5-6 ugotowanych kawałków ziemniaków
1 jajko
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 szklanka niecała mąki
1 szczypta soli

Parówki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Na koniec dorzucamy pokrojone w nieduże kawałki ziemniaki (możemy użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu). W misce mieszamy jajko z dużą szczyptą soli, mlekiem, wodą i mąką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Podsmażone składniki zalewamy ciastem. Smażymy z jednej strony do zarumienienia, a następnie przewracamy na drugą stronę. Frittatę kroimy na 4 części i podajemy z sosem pomidorowym typu napoli (ja użyłam fix knorr napoli) lub ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz