czwartek, 14 maja 2015

Omlet francuski z zielonymi szparagami, parmezanem i wędzonym łososiem



2 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
6 zielonych szparagów
1 mały kawałek parmezanu
50 g wędzonego łososia w plastrach
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
kiełki


Za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu ścinamy małe, cieniutkie plasterki sera. Szparagi dzielimy mniej więcej na połowę i zachowujemy części z „główkami”. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Na połowie powstałego placka układamy szparagi w formie „wachlarza” i smażymy, aż jajka się niemal całkowicie zetną. Zmniejszamy ogień, a na szparagach układamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy parmezanem. Składamy omlet na pół i od razu ściągamy z ognia. Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz