2 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
6 zielonych szparagów
1 mały kawałek parmezanu
50 g wędzonego łososia w plastrach
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
kiełki
Za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu ścinamy
małe, cieniutkie plasterki sera. Szparagi dzielimy mniej więcej na połowę i
zachowujemy części z „główkami”. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi
około 3 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i rozpuszczamy masło.
Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Na połowie powstałego
placka układamy szparagi w formie „wachlarza” i smażymy, aż jajka się niemal
całkowicie zetną. Zmniejszamy ogień, a na szparagach układamy kawałki wędzonego
łososia i posypujemy parmezanem. Składamy omlet na pół i od razu ściągamy z
ognia. Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz