poniedziałek, 11 maja 2015

Sałatka dla damy - z rukolą, fetą i orzechami włoskimi



Składniki na 1 porcję.
2 garści rukoli
1/2 polskiego pomidora (najlepiej malinówki).
1 plaster ananasa z puszki.
10-12 kosteczek sera feta.
1 orzech włoski.
1 łyżka oleju lnianego (lub oliwy z oliwek extra virgin)
1 łyżka octu balsamicznego
1 szczypta przyprawy fit up z nagietkiem i błonnikiem
2 kromki bagietki
masło
2 szczypty czosnku granulowanego
2 szczypty oregano


Kromki bagietki smarujemy z jednej strony masłem, posypujemy czosnkiem i oregano, a następnie zapiekamy w piekarniku do czasu uzyskania złocistego koloru. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy na talerzu. Pomidora kroimy w kawałki jak na zdjęciu i kładziemy na sałacie. Możemy delikatnie posolić. Plaster ananasa kroimy promieniście w kawałeczki o szerokości około 0,5-1 cm. Na pomidorach kładziemy pokrojonego ananasa, następnie fetę oraz posiekanego orzecha włoskiego. Wszystko polewamy sosem powstałym ze zmieszania oliwy, octu i przyprawy fit up. Podajemy z ciepłą bagietką oraz lampką wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz