Składniki na 1 porcję.
2 garści rukoli
1/2 polskiego pomidora (najlepiej malinówki).
1 plaster ananasa z puszki.
10-12 kosteczek sera feta.
1 orzech włoski.
1 łyżka oleju lnianego (lub oliwy z oliwek extra virgin)
1 łyżka octu balsamicznego
1 szczypta przyprawy fit up z nagietkiem i błonnikiem
2 kromki bagietki
masło
2 szczypty czosnku granulowanego
2 szczypty oregano
Kromki bagietki smarujemy z jednej strony masłem, posypujemy
czosnkiem i oregano, a następnie zapiekamy w piekarniku do czasu uzyskania
złocistego koloru. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy na
talerzu. Pomidora kroimy w kawałki jak na zdjęciu i kładziemy na sałacie.
Możemy delikatnie posolić. Plaster ananasa kroimy promieniście w kawałeczki o
szerokości około 0,5-1 cm. Na pomidorach kładziemy pokrojonego ananasa,
następnie fetę oraz posiekanego orzecha włoskiego. Wszystko polewamy sosem powstałym
ze zmieszania oliwy, octu i przyprawy fit up. Podajemy z ciepłą bagietką oraz
lampką wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz