1 tortilla pszenna
1 pierś z kurczaka
1 garść rukoli
5 pomidorków truskawkowych (koktajlowych)
2 łyżki kiełków z rzodkiewki
2 łyżki startej mozzarelli
marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sosu sojowego
papryka
pieprz
kurkuma
kozieradka suszona
czosnek granulowany
kolendra suszona
1 gałązka świeżego rozmarynu
Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami i maczamy w oleju
wymieszanym z sosem sojowym. Wkładamy do szklanego naczynia z pokrojoną na
kawałki gałązką rozmarynu i marynujemy kilka godzin. Następnie kurczaka smażymy
bez dodatkowego tłuszczu na złoty kolor. Gotowego kurczaka kroimy w poprzek na
plasterki. Na połowie tortilli układamy rukolę, na niej plasterki kurczaka i
pomidorki truskawkowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na
koniec posypujemy startą żółtą mozzarellą oraz kiełkami rzodkiewki. Tortillę
składamy na pół i zapiekamy w tosterze grillowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz