piątek, 8 maja 2015

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami



500 g pieczarek
1/2 dużej cebuli
pieprz
przyprawa uniwersalna
1 podwójna pierś z kurczaka
300 g sera żółtego
5 -6 naleśników

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą uniwersalną i smażymy na oleju lub margarynie. Gdy będzie gotowy odkładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu smażymy obrane i pokrojone w dość drobne kawałki (mniej więcej pół-plasterki) pieczarki i cebulę (pół-piórka). Doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz przyprawą uniwersalną. Najpierw dusimy pod przykryciem jakieś 5-10 minut, a potem odsłaniamy, żeby woda odparowała. Do gotowych pieczarek dodajemy kurczaka i chwilę razem smażymy.
Naleśniki podgrzewamy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową, żeby nie wyschły) lub robimy je samemu - ważne, żeby były ciepłe (przepis znajdziecie tu).
Ser ścieramy na tarce i przekładamy do miseczki.
Do kolejnej wkładamy mięso z pieczarkami.
Ciepłe naleśniki kładziemy na talerzu.

Goście sami mogą sobie nakładać porcję kurczaka, następnie ser i zawijać wszystko w naleśnik w ulubiony sposób :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz