3 kromki chleba tostowego
1/2 piersi z kurczaka
sos sojowy
olej rzepakowy
przyprawa uniwersalna naturalna
przyprawa gyros
1 garść roszponki
4 plasterki pomidora
1 łyżki majonezu
2 plasterki boczku
1 jajko
sól
pieprz
Kurczaka marynujemy przez noc w zalewie powstałej z
połączenia sosu sojowego, oleju rzepakowego, przyprawy uniwersalnej naturalnej
i gyros. Następnie smażymy na złoto bez dodatkowej ilości tłuszczu. Gotowego
kurczaka kroimy w paseczki. Tosty opiekamy w tosterze. Na pierwszej kromce
rozsmarowujemy majonez i układamy kolejno roszponkę, 2 plasterki pomidora oraz
ciepłego kurczaka. Drugą kromkę chleba tostowego również smarujemy majonezem i
układamy na niej podsmażone na chrupko dwa plasterki boczku, dwa plasterki
pomidora oraz jajko sadzone (żółtko powinno pozostać płynne). Dodatkowo jajko
doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną kromkę układamy na pierwszej
kromce składnikami do góry. Całość przykrywamy ostatnią kromką chleba
tostowego. Jemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz