sobota, 9 maja 2015

Ślimaczki makowo-jabłkowe a'la drożdżówki


Trochę jest z nimi roboty, ale dla takiego drugiego śniadania warto się poświęcić ;-)


600 g jabłek
160 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g mąki
1 szczypta soli
1 op cukru wanilinowego
8 łyżeczek oleju roślinnego
6 łyżek mleka
200 g białego sera śmietankowego
1 puszka masy makowej z bakaliami
150 g cukru
1 łyżka przyprawy do szarlotki

Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z łyżka cukru i przyprawą do szarlotki. Wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy 2-3 minuty. Jabłka nie powinny się rozpaść. Wyciągamy je łyżką cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy ciasto z sera, mąki, proszku, mleka, oleju, cukru, cukru waniliowego i soli. Możemy użyć miksera lub zagnieść ciasto ręką.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 40x50 cm. Smarujemy je masą makową i posypujemy jabłkami, a następnie rolujemy. Z rolady odcinamy plastry o grubości około 2 cm i układamy na papierze do pieczenia.


Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze:

  1. wygląda apetycznie, zwłaszcza, że lubię mak :)
    http://studentnadiecie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga :-)

    OdpowiedzUsuń