Trochę jest z nimi roboty, ale dla takiego drugiego śniadania warto się poświęcić ;-)
600 g jabłek
160 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g mąki
1 szczypta soli
1 op cukru wanilinowego
8 łyżeczek oleju roślinnego
6 łyżek mleka
200 g białego sera śmietankowego
1 puszka masy makowej z bakaliami
150 g cukru
1 łyżka przyprawy do szarlotki
Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy
na niewielkie kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z łyżka cukru i przyprawą do
szarlotki. Wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy 2-3 minuty. Jabłka nie powinny
się rozpaść. Wyciągamy je łyżką cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto z sera, mąki, proszku, mleka, oleju,
cukru, cukru waniliowego i soli. Możemy użyć miksera lub zagnieść ciasto ręką.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 40x50 cm. Smarujemy
je masą makową i posypujemy jabłkami, a następnie rolujemy. Z rolady odcinamy
plastry o grubości około 2 cm i układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
wygląda apetycznie, zwłaszcza, że lubię mak :)
OdpowiedzUsuńhttp://studentnadiecie.blogspot.com/
Dziękuję i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga :-)
OdpowiedzUsuń