1 szklanka makaronu kokardki
2 małe pomidory
1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
1/2 małej cebuli
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki szynki
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i
musztardę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Z pomidorów i
papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w drobną
kosteczkę i łączymy z pozostałymi warzywami. Makaron gotujemy wg przepisu na
opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do sałatki. Z szynki i
sera robimy roladki, które tniemy na 0,5 centymetrowe krążki tak przygotowane
świderki układamy na sałatce. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym.
Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim wierzch sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz