środa, 6 maja 2015

Szpinak w sosie śmietanowym z jajkiem i wędzonym łososiem



1 opakowanie szpinaku baby
2 jajka
100g wędzonego łososia
masło
olej
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku
100ml śmietanki UHT
1 serek topiony śmietankowy długi

Na patelnię wrzucamy odrobinę masła z olejem i podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i razem smażymy. Doprawiamy do smaku. Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając.

Szpinak wykładamy na 2 talerze. Jajka smażymy jak na sadzone i układamy na szpinaku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Obok układamy różyczki powstałe ze zwinięcia plastrów łososia. Podajemy z pieczywem ziołowym (grzankami) lub tostami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz