czwartek, 7 maja 2015

Omlet francuski z szynką i odsmażanymi ziemniakami


Taki pomysł na wykorzystanie ziemniaków z obiadu...


3 małe jajka
2 małe plasterki szynki
1 mały ugotowany ziemniak (z obiadu)
1 łyżeczka masła
2 łyżki wody
olej rzepakowy


Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy szynkę pokrojoną w małą kostkę oraz pokrojony w cienkie plasterki ziemniak (który wcześniej był pokrojony na ćwiartki do gotowania). Następnie odkładamy je na bok, a na patelni rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy widelcem z 2 łyżkami wody i szczyptą soli, a następnie przelewamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Gdy jajka się już zetną na jednej połowie układamy ziemniaki z szynką, omlet składamy na pół i przekładamy na talerz. Podajemy z ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz