Do sałatki greckiej używam gotowej mieszanki przypraw. Nie będę Was oszukiwać, że jest inaczej... Innych sosów "w proszku" nie lubię, ale ten mi jakoś podpasował. Do sałatki polecam grzanki z bułki lub bagietki.
1 główka sałaty lodowej
2 pomidory
1 cebula fioletowa
1 op fety
czarne oliwki – opcjonalnie
2 opakowania sosu greckiego
oliwa + woda do sosu
Saletę kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Na niej
układamy pomidory pokrojone w cząstki oraz cebulę pokrojoną krążki. Na wierzch kładziemy fetę pokrojoną w
kostkę i ewentualnie czarne oliwki (jeśli lubisz). Sos rozrabiamy z oliwą i
wodą wg przepisu na opakowaniu, a następnie polewamy nim sałatkę.
Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/