czwartek, 7 maja 2015

Sałatka grecka


Do sałatki greckiej używam gotowej mieszanki przypraw. Nie będę Was oszukiwać, że jest inaczej... Innych sosów "w proszku" nie lubię, ale ten mi jakoś podpasował. Do sałatki polecam grzanki z bułki lub bagietki.


1 główka sałaty lodowej
2 pomidory
1 cebula fioletowa
1 op fety
czarne oliwki – opcjonalnie
2 opakowania sosu greckiego
oliwa + woda do sosu


Saletę kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Na niej układamy pomidory pokrojone w cząstki oraz cebulę pokrojoną  krążki. Na wierzch kładziemy fetę pokrojoną w kostkę i ewentualnie czarne oliwki (jeśli lubisz). Sos rozrabiamy z oliwą i wodą wg przepisu na opakowaniu, a następnie polewamy nim sałatkę.

1 komentarz:

  1. Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń