1/2 szklanki kasy jaglanej
1 szklanka wody
szczypta soli
8 pieczarek
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
2 łyżki maki groszkowej
bułka tarta do panierowania
bułki do burgerów
ser żółty w plastrach
ogórek konserwowy kanapkowy
majonez
musztarda
cebulka prażona
roszponka
olej rzepakowy
Kaszę wsypujemy do garnka, delikatnie solimy i zalewamy
szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogni pod przykryciem do całkowitego
wchłonięcia wody. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w kostkę
i podsmażamy z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie pieczarki
mielimy w blenderze i mieszamy z ugotowaną kaszą. Dolewamy odrobinę wody i
dodajemy mąkę groszkową. Spowoduje ona, że kotlety będą się bardziej lepić, bo
mąka ta idealnie nadaje się do zastępowania jajka. Z masy formujemy kotlety,
które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto. W tym samym czasie zapiekamy
bułki do burgerów z żółtym serem. Na spodzie bułki z serem kładziemy jaglanego
burgera, następnie 2 plastry ogórków kanapkowych i smarujemy go sosem
musztardowym, powstałym ze zmieszania majonezu i musztardy w stosunku 1:1.
Całość wykańczamy prażoną cebulką i roszponką, a następnie przykrywamy
wierzchem bułki i przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz